Cine suntem cu adevărat?
Cine suntem cu adevărat, aceasta este întrebarea? Un actor dintr-o poveste scrisă în cartea vieții sau chiar cel care o scrie. Suntem foaia sau penița care se ondulează sub presiunea timpului creând tot felul de povești: unele frumoase și dulci, alte dure și amare. Ne dorim să fim penița, cârmaciul proprie vieții, dar apoi citim anumite pasaje și realizăm că asta nu poate fi adevărat, că dacă noi suntem cei care ne făurim destinul, nu am scrie o poveste atât de dureroasă pentru noi înșine. Și, cu toate acestea, această poveste a fost scrisă în cartea vieții noastre, am jucat deja acest rol, această piesă și anumite acte pare se că le rejucăm la nesfârșit.
Și uneori avem impresia că rolul acesta, pe care aparent nu l-am ales sau scris singuri, devine mantra noastră, identitatea noastră. Dar totuși, dacă ne-am dezbrăca de emoții, influențe și frici, ce ar rămâne? Cât din ceea ce credem despre noi, despre identitatea noastră, este cu adevărat al nostru și cât este doar un ecou al lumii din jur?
Cine suntem cu adevărat? Putere introspecției!
Există momente în care alegerile noastre par ghidate de ceva ce nu putem vedea. Gânduri care apar de nicăieri, convingeri atât de bine înrădăcinate în mintea noastră încât le considerăm acum o parte din noi. Iar acestea ne însoțesc ca niște umbre invizibile care ne imită fiecare mișcare sau care poate ne generează fiecare mișcare. Pentru că în cele din urmă nu vom ști niciodată dacă reflexia din oglindă ne imită sau noi suntem oarecum programați să o urmăm.
Dar ce-ar fi dacă am opri acest flux automat al gândirii și am pune toate aceste convingeri sub lupă? Dacă am privi fiecare gând cu circumspecție, dacă l-am întreba „De unde vii?”, „Care este scopul tău?”, „Îmi aparții cu adevărat sau ești doar o reflexie a fricilor altora, a judecăților lumii din jur?”
Și să nu vă așteptați ca acesta să fie un proces ușor, deoarece adesea ne-am mințit atât de mult și am ascultat aceleași plăci în mintea noastră încât am ajuns să nici nu mai știm care voce este cu adevărat a noastră. Sau ce gând este un vânt care să ne poarte în zări neexplorate sau care sunt ancore care ne ține pironiți ca pe un tablou vechi pe un perete.
Pentru că, să ne punem propriile gânduri la îndoială, este ca și cum am deschide o ușă către o cameră întunecată, în care nu știm dacă o să găsim comori sau balauri. Dar doar explorând vom avea șansa de a descoperi o parte din noi pe care nu am cunoscut-o niciodată sau pe care cu timpul am uitat-o.
Tiparele care ne țin captivi
Fiecare dintre noi părem că avem o hartă a vieții, dar foarte puțini dintre noi știm să o citim, să o folosim pentru a naviga pe acest ocean imprevizibil. Adesea urmăm aceleași rutele familiare, care se repetă la nesfârșit. Alegem aceleași căi pentru că acestea ne oferă predictibilitate. Știm unde duc, știm ce ne așteaptă la capătul lor, dar cumva, adânc în inima noastră trăim cu o speranță falsă că poate, de data aceasta, acestea ne vor duce într-un alt loc. Pentru că tiparele mentale funcționează ca niște labirinturi: acestea ne dau impresia că ne mișcăm, că progresăm, dar de cele mai multe ori, acestea ne învârt într-un cerc nesfârșit.
Este o nebunie să faci același lucru și să te aștepți la rezultate diferite. – Albert Einstein