Zece (10) așteptări nerealiste la care trebuie să renunțăm
Așteptările sunt într-un fel, o notă de încredere față de cei din jur, doar că acestea se transformă uneori în stres, conflicte sau dezamăgire atunci când nu sunt atinse.
Dar cum decidem care sunt așteptările noastre sau pe ce se bazează acestea? Care sunt standardele? Suntem realiști? Ne raportăm la unicitatea fiecăruia sau doar la propria percepție?
Acestea sunt întrebări esențiale pe care trebuie să ni le adresăm dacă ne dorim ca așteptările noastre să fie mai realiste.
În acest articol, am identificat 10 așteptări nerealiste pe care le avem de la cei din jur și la care ar trebui să renunțăm sau să le reevaluăm pentru a ne bucura de relații mai sănătoase și fericite.

Nu toți trăiesc după standardele tale
„Ceea ce consideri tu că este bine poate să nu fie și pentru altcineva, iar asta trebuie să fie ok” Brian Tracy
După cum am menționat într-un articol anterior, realitatea este produsul percepției și fiecare individ are propriul standard subiectiv.
Nu există un standard universal, deoarece fiecare persoană este unică și are propriile percepții asupra lumii.
Prin urmare, fiecare persoană are dreptul să își stabilească propriul standard și noi ar trebui să îl respectăm și să îl acceptăm.
Este important să încetăm să impunem propriile noastre standarde și să ne concentrăm în schimb pe înțelegerea și acceptarea perspectivelor și opiniilor celorlalți.
Nu ai mereu dreptate.
„Oamenii au diferite puncte de vedere și experiențe de viață, așadar nu poți aștepta ca toată lumea să fie de acord cu tine” Oprah Winfrey,
Una dintre cele mai comune așteptări nerealiste este aceea de a ni se da dreptate.
De multe ori, ne așteptăm ca oamenii să fie de acord cu noi, în special cei dragi sau persoanele importante din viața noastră. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că fiecare persoană are propria percepție și propriile standarde și nu pot fi mereu de acord cu noi.
Este important să înțelegem că feedback-ul și perspectivele diferite sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră personală și profesională.
Chiar dacă nu suntem mereu de acord cu opiniile celor din jurul nostru, ar trebui să fim deschiși și învățăm din perspectiva lor.
De asemenea, trebuie să acceptăm faptul că nu există un răspuns unic sau corect pentru fiecare situație. De multe ori, ceea ce este adevărat pentru unii poate fi diferit pentru alții.
De aceea, în loc să ne concentrăm pe a avea mereu dreptate, să ne concentrăm pe a fi deschiși la perspectiva unică a fiecăruia.
Niciun om nu este perfect.
„Nu există oameni perfecți, ci doar oameni care încearcă să facă lucrurile bine” John C. Maxwell
Când vine vorba de perfecțiune, adesea avem așteptări nerealiste de la noi și de la cei din jur.
Pe de o parte, ne dorim să fim văzuți ca ființe perfecte, dar pe de altă parte ne așteptăm să fim înțeleși atunci când nu reușim să facem totul perfect, spunând: „Nimeni nu-i perfect”.
Dar de ce ne așteptăm ca ceilalți să fie perfecți, în timp ce știm că noi înșine nu suntem?
Ar trebui să renunțăm la acest dublu standard și să acceptăm că oamenii fac greșeli și că acestea sunt o parte naturală a procesului de învățare și dezvoltare.
Trebuie să fim mai înțelegători față de ceilalți și să-i acceptăm așa cum sunt, cu calitățile și defectele lor. Și în loc să ne concentrăm pe perfecțiune, ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea constantă și pe dezvoltarea noastră personală.
Este nerealist să te aștepți la perfecțiune în orice situație sau în raport cu orice persoană.
Oamenii nu-ți aud dialogul intern.
„Nu poți presupune că oamenii știu ce gândești sau ce vrei fără să comunici cu ei” Tony Robbins
Este nerealist să credem că putem comunica prin telepatie sau că oamenii ne-ar putea citi gândurile. În realitate, nici măcar nu ne dorim acest lucru.
Gândurile noastre sunt complexe și se formează prin procesarea a mii de informații. Întâi sunt o multitudine de informații aparent fără sens, apoi începem să facem legătura între acestea, avem o revelație și așa apare o idee nouă.
Însă, ceea ce pare clar și logic pentru noi, poate fi confuz pentru altcineva, mai ales dacă acea persoană nu împărtășește aceeași perspectivă sau cunoștințe.
În loc să presupunem că ceilalți știu ce avem în minte, este important să comunicăm clar cu aceștia și să ne asigurăm că aceștia înțeleg.
Nu vor înțelege toți.
„Dacă toată lumea ar înțelege totul, atunci am fi cu toții inutili.” – Albert Einstein
De multe ori, înțelegerea nu depinde de inteligența noastră, ci de perspectiva individuală, de experiențele și cultura fiecăruia.
Un exemplu relevant este cel al lui Albert Einstein, care a dezvoltat teorii complexe și a prezentat apoi calcule matematice complicate altor oameni de știință care i-au dat dreptate și l-au înțeles.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de astăzi nu ar putea înțelege aceste teorii și calcule, nu pentru că ar fi mai puțin inteligenți decât cei care l-au înțeles pe Einstein, ci din cauza faptului că nu au experiența sau cunoștințele necesare în acest domeniu.
Așadar, trebuie să fim conștienți că, în anumite domenii, suntem specialiști și că nu ne putem aștepta ca oricine să aibă nivelul nostru de înțelegere.
În schimb, ar trebui să ne întrebăm dacă aceștia își doresc cu adevărat să înțeleagă sau dacă am putea explica mai clar punctul nostru de vedere.
În loc să ne concentrăm pe faptul că cineva nu înțelege, ar fi mai util să încercăm să ne punem în pielea lor și să le explicăm lucrurile într-un mod care să fie accesibil și relevant pentru ei.
Nimeni nu te va susține necondiționat.
„Să ai sprijinul cuiva nu înseamnă neapărat susține necondiționată.” – Paulo Coelho
Uneori, atunci când începem un proiect nou sau ne confruntăm cu o provocare, ne așteptăm ca cei din jur să ne susțină necondiționat.
Și, deși este important să avem sprijinul celor dragi, totuși nu trebuie să ne bazăm întotdeauna pe acesta.
Este posibil ca oamenii să aibă propriile lor probleme sau să nu aibă resursele necesare să ne ajute în acel moment.
De aceea, în loc să așteptăm sprijinul altora, putem să ne concentrăm pe ceea ce putem face singuri și să căutăm resurse în altă parte.
Nu toți te vor trata așa cum îi tratezi.
„Când dăruiești iubire, nu aștepta să primești înapoi aceeași cantitate. Iubirea nu este un schimb echitabil.” – Tony Gaskins
Atunci când îi tratăm pe alții cu bunătate și respect, ne așteptăm să fim tratați la fel. La fel, atunci când nu-i tratăm tocmai onorabil pe alții ne așteptăm ca noi să nu fim tratați la fel.
Dar din fericire oamenii au percepții, tipare de gândire sau moduri de a-și exprima emoțiile diferite.
Fiecare om are o scală de valori și niște priorități diferită. De aceea este nerealist să ne așteptăm ca toți să se comporte la fel.
Să te comporți frumos, să fi bun sau să iubești nu este un schimb, ci un stil de viață.
Oamenii se schimbă.
„Oamenii se schimbă. Eu m-am schimbat. Nu vreau să fiu în același loc în care am fost acum cinci ani.” – Madonna
Într-o lume mereu în mișcare, este nerealist să credem că toată lumea va rămâne la fel în timp ce noi creștem și ne dezvoltăm.
Realitatea este că oamenii se schimbă, unii progresează, în timp ce alții merg în jos. Relațiile evoluează odată cu trecerea anilor și cu nevoile și experiențele fiecăruia.
Nu ne putem aștepta ca oamenii să ne trateze exact ca în trecut, după o perioadă lungă de timp în care nu i-am văzut sau nu am interacționat cu ei.
Trebuie să ne adaptăm la schimbările din relația noastră și să încercăm să construim din nou acele relații pe care nu le-am întreținut, dacă ne dorim să le păstrăm.
Poate că înainte petreceai fiecare zi alături de cel mai bun prieten și erați nedespărțiți. Dar în timp, viața se schimbă și apar alte priorități, cum ar fi o relație sau o familie. Aceste schimbări nu înseamnă că prietenia voastră s-a terminat, ci că prioritățile s-au schimbat.
Este important să acceptăm că fiecare etapă a vieții este trecătoare și că oamenii trebuie să evolueze.
În loc să ne așteptăm ca oamenii să fie la fel ca în trecut, putem să încercăm să ne bucurăm de persoanele pe care le avem acum în viața noastră și să construim relații bazate pe experiențele și nevoile noastre prezente.
În final, ceea ce contează cel mai mult este să ne concentrăm pe prezent și să ne bucurăm de ceea ce avem, în loc să ne agățăm de trecut și să ne chinuim să aducem înapoi o etapă care era menită să se încheie.
Fiecare are viața lui.
„Fiecare persoană are o poveste, o luptă, o bucurie, o durere; fiecare are propriile bătălii de purtat și vise de urmat.” – Liz Newman
Ajutorul din partea altora este întotdeauna binevenit, însă acesta poate deveni problematic atunci când devenim atât de dependenți de el, încât nu ne putem descurca fără acesta.
De multe ori, ne obișnuim atât de mult cu acest sprijin încât ajungem să credem că nu am putea face față fără el. Cu toate acestea, trebuie să învățăm să ne atingem singuri obiectivele și să nu ne mai bazăm așa mult pe ajutorul extern.
Pe măsură ce ne schimbăm și apar noi priorități și responsabilități în viața noastră, trebuie să ne dăm seama că poate nu mai suntem mereu în centrul atenției altor persoane.
Fiecare dintre noi are propria viață, propriile responsabilități și priorități, inclusiv noi.
Nu trebuie să așteptăm niciodată ca cineva să ne pună pe primul loc, în detrimentul propriilor interese și nevoi. De asemenea, nu trebuie să cerem acest lucru de la nimeni niciodată.
Nu te aștepta să primești ceea ce nu dai.
„Nu te aștepta să primești ceea ce nu dai. Întotdeauna există un preț de plătit.” Henry David Thoreau
Dacă ne dorim să primim iubire, prietenie, respect sau orice altceva de la ceilalți, trebuie să începem prin a oferi aceste lucruri și noi înșine.
Nu putem aștepta să fim tratați cu bunătate și generozitate dacă nu oferim aceste lucruri și noi celor din jur. Nu putem cere o atenție pe care noi nu o oferim.
De asemenea, nu putem cere loialitate și încredere dacă nu suntem la rândul nostru loiali și de încredere.
În general, nu putem aștepta să primim ceva fără să oferim mai întâi. Prin urmare, dacă ne dorim să fim apreciați și iubiți, trebuie să începem prin a arăta aceste lucruri față de ceilalți.
Ne place sau nu, oamenii tind să replicheze ceea ce văd la noi, să ne trateze cum îi tratăm.
Nu trebuie să uităm însă niciodată, că viața nu este un schimb echitabil și că nu toți cei pe care-i iubim ne vor iubi.
Așa că este nerealist să ne gândim că de exemplu, doar pentru că noi vom iubi pe cineva și acel cineva ne va iubi pe noi.
Cu toate acestea avem o șansă mai bună dacă facem primul pas.
Așa cum a spus Mahatma Gandhi: „Cel mai bun mod de a te găsi pe tine este să te pierzi în serviciul altora”.
Așa că, fă bine pentru că asta îți face ție bine, pentru că te face să dormi liniștit noaptea.
Nu-ți mai fixa așteptări nerealiste care să te dezamăgească sau care să te facă să-ți pui la îndoiala relațiile.
Pentru că adesea acestea se rup, tocmai datorită așteptărilor nerealiste și nematerializate.
Bazează-te în continuare pe oameni, cere ajutorul când ai nevoie, dar fi mereu pregătit să te descurci singur dacă nu-l primești.
Cumpără cărțile: https://carturesti.ro/autor/antoniu_sintimbrean
Dacă ți-a plăcut articolul: 10 așteptări nerealiste la care trebuie să renunțăm citește și: